Albert Einstein

Den generelle relativitetsteorien

Den generelle relativitetsteorien oppsummert

  1. Den generelle relativitetsteorien fra 1915 beskriver gravitasjon dels som en egenskap ved den krumme firedimensjonale romtiden, og dels som en konsekvens av bevegelsen til det referansesystemet vi befinner oss i. Denne teorien har gitt oss grunnlaget for å beskrive verden i stor skala i relativistiske universmodeller.
  2. Den generelle relativitetsteorien bygger på den spesielle relativitetsteoriens to prinsipper samt på ekvivalensprinsippet, som sier at lokalt er gravitasjonsvirkningene i et rom i ro nær et massivt legeme, for eksempel på Jordens overflate, ekvivalente med gravitasjonsvirkningene i et akselerert eller roterende rom langt fra massive legemer.
  3. Teorien beskrives matematisk ved hjelp av tre ligninger:

    • Einsteins feltligninger beskriver hvordan masse og energi krummer romtiden.
    • Den geodetiske ligningen beskriver banen til en fri partikkel – en materiell partikkel eller lys – i den krumme romtiden i et gitt referansesystem.
    • Ligningen for geodetisk avvik beskriver sammenhengen mellom romtidens krumning og tidevannseffekter.
    •  Denne oppsummeringen er hentet fra Store Norske Leksikon


PODCAST: I denne episoden snakker Kristian Hope med Professor Emeritus Øyvin Grøn om den generelle relativitetsteorien: I episoden lærer du mer om ekvivalensprinsippet, de ulike aspektene ved gravitasjon – krumningen til tidrommet, tidevannskrefter og opplevd tyngdefelt, klokker som tikker saktere langt nede i et tyngdefelt, gravitasjonsbølger, sorte hull, kosmologisk konstant, eksperimentelle bevis på at Einstein (selvfølgelig) hadde rett i sine forutsigelser, og et par digresjoner for å få tilbake pusten. God tur!

Denne youtube-videoen på 14 minutter gir en god visuell forklaring på hvordan den generelle relativitetsteorien fungerer: 

Brian Greene er professor i fysikk og matematikk ved Columbia University og har vært med på å starte "the World Science Festival". I denne videoen forklarer han essensen av den generelle relativitetsteorien.

I 2015 Lagde NRK en veldig god podcast-serie kalt "På sporet av den tøyde tid". Du kan lese mer teorien og høre serien her: 

Den Vakreste Teorien


Powered by Labrador CMS