(Laura Betz/NASA via AP, File)

James Webb

Verdens kraftigste romteleskop

JWST representerer en fascinerende, ny epoke innen astronomi. Teleskopets hovedspeil, som er seks meter i diameter, gir skarpere bilder enn Hubble-teleskopet.

Mens Hubble hovedsakelig observerer synlig lys og ultrafiolett stråling, registrerer James Webb-romteleskopet infrarød stråling som trenger lettere gjennom tynne interstellare og intergalaktiske skyer av støv og gass. Det innebærer at JWST registrerer både mindre og vesentlig flere strukturer og kilder og at det ser ytterligere lenger ut i universet.

JWST har også følsomme instrumenter, og det kan registrere betydelig raskere enn det som er mulig med Hubble-teleskopet. For eksempel tok «Deep Field»-opptakene med Hubble mer enn 10 døgn, mens tilsvarende registreringer med JWST vil kunne gjennomføres i løpet av et halvt døgn. (oppsummering hentet fra SNL.no). 

PODCAST: I denne episoden snakker Kristian Hope med solfysiker Pål Brekke som brekker ned  (pun intended) hvordan James Webb-teleskopet er bygget opp og fungerer. Ingeniørkunst på aller høyeste nivå!

Håkon Dahle er forsker ved institutt for teoretisk astrofysikk, og den eneste nordmannen som har fått tilgang på James Webb-teleskopet. I denne episoden tar vi for oss de tre forskningsprosjektene Håkon er med på.

Lær mer om James Webb: 




Powered by Labrador CMS