REUTERS/NASA/

KOSMOS

Verdensrommets forunderligheter

Astrofysiker Øystein Elgarøy dekoder kosmos. Fantes det TID før Big Bang? Er universet uendelig stort? Lever vi i et multivers? Hvordan ender alt sammen til slutt? Vi snakker også om det kosmologiske prinsipp, Steady State-teorien, Einsteins universmodell, universets form, kosmisk bakgrunnsstråling, den kosmologiske konstant, mørk energi, mørk materie og det som verre er! Anbefaler whisky til denne! 

Podcast om mørk materie: Astrofysiker Jostein Riiser Kristiansen dekoder mørk materie. Hva er det som har masse, er gjennomsiktig, og går tvers gjennom kroppen uten at man merker det? Høres ut som en gåte, og det er akkurat det det er. For vi aner ikke hva mørk materie er. Men det finnes ganske mange interessante hypoteser der ute! Vi ser også nærmere på hvorfor forskerne er så sikre på at mørk materie faktisk eksisterer. God tur innover.


Podcast om mørk energi: I denne episoden prater jeg med astrofysiker Jostein R. Kristiansen som dekoder mørk energi. Vi går ordentlig i dybden og snakker om observasjonene som peker mot at mørk energi eksisterer, og til slutt hva mørk energi kan være. Stikkord er Hubble, Einstein, Lemaitre, supernovaer som standardlyskilde, kosmisk standardlinjal, krumningen til universet/ kritisk tetthet, kosmologisk konstant/ lambda, vakumenergi, skalarfelt, og muligens noen ekstra dimensjoner. God tur!

Powered by Labrador CMS